background
LSSD Noi suntem schimbarea
banner-lssd

Manifest

Social democratiaÎn primul rând, trebuie să promovăm valorile social-democraţiei europene.

            Dreapta a vândut viitorul României. La adăpostul unor cuvinte mari (individualism, stat minimal, piaţă liberă), dar greşit înţelese şi egoist aplicate, societatea românească s-a transformat într-o arenă în care cel mai puternic reuşeşte în viaţă. Dar cel mai puternic înseamnă în România cel mai şmecher, nu cel mai bun sau cel mai educat.

            Nepotismul, promovarea în posturi cheie a incompetenţilor, goana neîntreruptă după bani, lipsa solidarităţii şi încrederii între cetăţenii României sunt tot atâtea efecte ale unor valori ideologice de dreapta, asumate fără discernământ odată cu ieşirea din comunism.

            Noi ne opunem cu tărie nepotismului politic şi promovării inculturii şi indolenţei la nivel de masă. Tinerii din România au nevoie, mai mult ca niciodată, de modele culturale şi de bun-simţ.

            Stânga garantează viitorul României. Combinarea solidarităţii sociale cu o economie dinamică este răspunsul pe care social-democraţia trebuie să îl ofere atât tinerilor, cât şi societăţii româneşti. Trebuie redefinit rolul statului activ care are menirea să continue programele sociale şi să garanteze creşterea şi stabilitatea economică.

            Într-o ţară în care egoismul şi nepăsarea au distrus relaţiile sociale, avem nevoie de solidaritate, justiţie socială, protecţia categoriilor defavorizate şi rolul activ al statului în economie.

            În al doilea rând, trebuie să cerem calitate în educaţie şi suport financiar pentru sistemul de învăţământ din România, precum şi pentru sprijinirea tinerilor la începutul vieţii active.

            Dezvoltarea economică nu poate exista fără o educaţie de calitate permanentă şi adaptată la noile cunoştinţe. „Cultura este cea mai importantă formă de includere socială şi [...] ar trebui să investim în cultură".

            Liga Studenţilor Social-Democraţi propune tuturor tinerilor din România o serie de programe naţionale care să îi sprijine în drumul lor.

În al treilea rând, trebuie să implicăm activ tinerii în viaţa politică.

            Studenţii din marile centre universitare din România trebuie să realizeze care sunt avantajele şi forţa valorilor social-democraţiei.

            În statele membre ale Uniunii Europene, studenţii sunt motorul mişcărilor de stânga. Prin forţa solidarităţii lor, tinerii sunt respectaţi de către decidenţii politici, iar doleanţele lor sunt luate în considerare.

            În România, tinerii au fost dezbinaţi şi dezgustaţi de jocurile politice ale unei societăţi în care reperele morale şi încrederea au dispărut. Efectul este dezastruos pentru politica românească.

            Clasa politică din România se poate reforma numai dacă renunţăm la oamenii trecutului şi promovăm oamenii viitorului.