background
LSSD Noi suntem schimbarea
banner-lssd

Votul obligatoriu - o soluţie pentru România?

22.08.2011, LSSD.ro
Votul obligatoriu - o soluţie pentru România?

Peste 2000 de studenţi din 22 de centre universitare au dezbătut simultan, miercuri, 29.06.2011, problema votului în România. Liga Studenţilor Sociali-Democraţi a lansat la nivel naţional discuţia despre introducerea votului obligatoriu pentru combaterea prezenţei scăzute la vot, la conferinţe participând peste 50 de oameni politici din ţară.

În Bucureşti, discuţia a fost condusă de preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, alături de Gabriel Petrea, preşedintele LSSD la nivel naţional.

Proiectul demarat sub sloganul „Prezenţa la vot - o problemă. Votul obligatoriu - O soluţie?” a reprezentat îngrijorarea Ligii Studenţilor Sociali-Democraţi asupra procentului scăzut de prezenţă la vot din România şi a adus în discuţie avantajele şi dezavantajele introducerii votului obligatoriu, tipul de sancţiuni aplicate în cazul reglementării şi adoptării votului obligatoriu.

De asemenea, studenţii au amintit problemele cumpărării voturilor şi ale turismului electoral, care iau amploare la nivel local. LSSD a venit cu propunerea introducerii sistemelor eletronice de votare, pe baza CNP-ului sau pe bază de amprentă, urmărindu-se astfel înlăturarea fraudei electorale.

Liga Studenţilor Sociali-Democraţi a convenit reluarea acestei discuţii pentru schimbarea procedurii de votare în România, întrucât nu s-a stabilit clar o procedură de modificare a legii actuale, catalogată a fi deficitară.

Proiectul cafeneaua politică demarat de LSSD a avut loc în 22 de centre universitare, printre care Alba Iulia, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Dâmboviţa, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Petroşani, Sibiu, Timişoara, Târgu Jiu şi Târgu Mureş.