background
LSSD Noi suntem schimbarea
banner-lssd

Solidaritate - Un proiect politic social-democratic

19.08.2011, LSSD.ro
Solidaritate - Un proiect politic social-democratic

 

Implicarea tinerilor în dezbaterea politică după revoluţia din 1989 a fost insuficientă, acest fenomen datorându-se lipsei unei forme de asociere civică la nivel naţional. Fie că vorbim de partide politice, ONG-uri, asociaţii culturale sau ligi studenţeşti, tinerii au fost mereu trataţi doar ca speranţe pentru viitor şi luaţi în considerare doar în cazuri conjuncturale.

Până nu demult, organizaţiile de tineret ale partidelor politice erau considerate cenuşăresele formaţiunilor mamă şi de ce nu, tinerii erau văzuţi în multe cazuri, doar ca simplii lipitori de afişe. Această situaţie a determinat puţine ascensiuni la vârful partidelor pe linie normală (tineret-seniori) şi poate fi explicată şi prin tinereţea partidelor politice post-revoluţionare dar şi datorită imobilităţii politice a unor lideri ancoraţi în trecut.

Tinerii erau ţinuţi în vitrină pentru a se arăta că totuşi partidele erau preocupate de problemele generaţiilor care vin. În realitate, aceştia primeau prea puţine funcţii în organismele de conducere luând parte minimal la mecanismul decizional.

În ultimii ani însă, societatea românească supusă unui flux modernizator accelerat a facilitat apariţia unor voci proaspete în politică, mediu de afaceri, cultură dinamizând dezbaterea publică şi generând noi teme sociale, economice.

Un impuls puternic în rândul activităţii tinerilor în politică s-a petrecut în anul 2002, atunci când Victor Ponta, sprijinit de premierul Adrian Năstase a câştigat preşedenţia Tineretului Social -   Democrat, care anterior îl numise şi şel al Corpului de Control al Guvernului. Ulterior TSD a explodat ca manifestare şi greutate în cadrul PSD, tinerii fiind permanent sprijiniţi de foştii preşedinţi ai PSD (în aceeaşi perioadă 14 membrii TSD au fost cooptaţi în biroul executiv şi 40 în Consiliul Naţional).

O istorie sumară a realizărilor TSD în ultimii ani arată eficienţa acestei structuri, rezultatele ei putând fi concluzionate printr-un simplu raport: 19 tineri parlamentari, 2 tineri europarlamentari şi 9 tineri în executiv (scurtul mandat din 2009).

România de azi are nevoie de implicarea tinerilor în politică. Este necesar să fim solidari cu experienţa seniorilor, nevoile cetăţeanului, urmărind să fim parte decizională pentru viitorul nostru.

Tinerii din politică au acumulat în ultimii ani o experienţă ideologică şi organizatorică substanţială. Desele schimburi de experienţă cu organizaţii frăţeşti la conferinţele europene au stimulat tinerii politicieni, determinându-i să fie mai activi, mai dinamici. Comunicarea, feedback-ul online a apropiat mult tinerii de seniori şi le-a facilitat participarea la răspândirea mesajului politic.

Programul Politic Solidaritate îşi propune să abordeze teme politice recente şi să ofere soluţii pentru viitorul nostru,  ieşirea din criză. Ne declarăm din start îndepărtaţi de populismul retoric şi de ofertele maximale cu care mulţi politicieni ne-au obişnuit în ultima perioadă.

Solidaritate este un proiect adresat membrilor TSD, PSD dar şi societăţii civile din România. Sperăm ca demersul organizaţiei noastre să fie urmat de alţi colegi din teritoriu şi de ce nu şi de alte organizaţii de tineret ale partidelor din România.

                                                                                                            Autori:

                                                                                                   Horia Nasra, Adrian Cadar.